Yangın: Önlemek için Kişisel Olarak Ne Yapabiliriz?

Küresel ısınmanın bir sonucu olarak Türkiye’nin yanı sıra Sicilya’dan Sibirya’ya, ABD’den Yunanistan’a, dünyanın farklı noktalarında her zamankinden daha şiddetli ve geniş çaplı gelişen yangınlar, ekosistemi tehdit ediyor.

Global ısınma ve yazın artan sıcaklıklar büyük rol oynasa da genel olarak 10 orman yangınından neredeyse 9’u insan kaynaklı olarak ortaya çıkıyor. Bu önlenebilir orman yangınları canları, malları ve değerli doğal kaynaklarımızı tehdit ediyor.

Yangınların Önlenmesine Nasıl Destek Olabiliriz?

Ateş içeren faaliyetlerden kaçının             

Hava sıcak, kuru ve rüzgarlı olduğunda kamp ateşi yakmak, kamp ekipmanı çalıştırmak, kuru ot üzerinde arazi sürüşü yapmak veya enkaz yakmak gibi ateş veya kıvılcım içeren faaliyetlerden kaçının.

Araçları kuru otlardan uzak tutun           

Kuru, çim alanlarda off-road yapıyorsanız, egzozunuzun +1000 derecelik sıcaklıklara ulaşabileceğini unutmayın! Bu nedenle kuru çimlerin üzerinde araç kullanmaktan veya park etmekten kaçının.

Dışarıda, ortalık yerde cam ya da pet şişe bırakmayın

Yangınların çoğu mercek görevi gören su dolu cam ya da pet şişelerin doğaya atılmasından kaynaklanıyor. Boş ya da dolu, bu şişeleri demir çöp kutularına attığınızdan emin olun. Dışarıda, bahçede, açık alanda asla bırakmayın.

Kıvılcım çıkaran ekipmanları kuru bitki örtüsünden uzak tutun

Kuru bitki örtüsü yakınında kıvılcım çıkaran ekipmanı asla çalıştırmadığınızdan emin olun. Her zaman çalışma alanınızın etrafındaki alanı boşaltın. Hava rüzgarlı ve kuru ise bu alan daha da büyük olmalıdır.

Yaz aylarında havai fişek kullanmayın

Havai fişekler sadece ABD’de her yıl 19 binden fazla yangın çıkarıyor ve 9 bini aşkın insanın hastane acil servislerine akın etmesine neden oluyor.

Bahçede çöp yakmayın            

Özellikle de hava rüzgarlıysa asla özel mülkünüzün bahçesinde çöp vs. yakmayın.  Hava koşulları uygun ise mutlaka yanınızda su kaynağı ve bahçe hortumu bulundurduğunuzdan emin olun. Tamamlandıktan sonra, külleri suyla karıştırarak soğuttuğunuzdan emin olun.

Aracınızdan Dışarı İzmarit Atmayın

Maalesef, defalarca yapılan uyarılara karşın insanlar seyir halindeyken içtikleri sigaranın izmaritini camdan dışarı atmaya devam ediyor. Bu davranışın ne büyük ve korkunç sonuçlara yol açabileceğini asla aklınızdan çıkarmayın. Özellikle otlar kuruyken, yanan izmarit çalıları inanılmaz bir hızla tutuşturur.

Ekipmanınızın ve aracınızın bakımını düzenli yapın

Araçlar ve ekipmanlar, özellikle düzenli bakım yaptırmamış araçlar egzozlarından kıvılcım çıkarabilir. Aracınızın tüm mekanik kontrollerinin güncel ve arazi sürüşüne uygun olduğundan emin olun.

Araç güvenliğini uygulayın

Yangınları söndürmek için aracınızda kürek, kova ve yangın söndürücü bulundurun. Otoyol dışı araçlarda mutlaka yangın söndürücü olmalıdır.

Römorkunuzdaki lastikleri ve aksları kontrol edin

Römork çekiyorsanız, lastiklerin aşınmadığından, yatakların ve aksların yağlandığından, güvenlik zincirlerinin doğru şekilde takılı olduğundan ve yere sürtünmediğinden emin olmak için bakım kontrolü yapmayı unutmayın.

*Orman yangınlarının genellikle, yakıldıktan günler, hatta haftalar sonra, söndürülmemiş enkaz ve çöp yığınlarından başladığını unutmayın.

Önerilenler

Benzer İçerikler