Covid-19, insanların, özellikle de gençlerin iş ve sosyal yaşamlarının yanı sıra flörtleri de baltaladı. Yaşadığımız pandemi sürecinde yeni insanlarla tanışma ihtimali neredeyse sıfıra indi.
Pandemiden önce birçok çift okulda, işte, spor salonunda, ortak hobilerin paylaşıldığı alanlarda, konserlerde ya da barlarda tanışırdı; flört artık neredeyse tamamen online bir düzleme indirgenmiş durumda. En popüler tanışma uygulamalarından birkaçına sahip olan Match Group, yaklaşık bir milyon artışla bir yıl içinde ortalama abone sayısında yüzde 11 artış olduğunu bildirdi.
Match Group America’nın CEO’su Amarnath Thombre, Elizabeth Segran’a verdiği röportajda, “Verilerimiz, insanların ilk etapta kime ulaştıkları konusunda daha seçici ve daha bilinçli davrandıklarını gösteriyor. Bu, insanların birbiriyle teması kesme yüzdesini kısmen düşürdü. Geçmişte, insanlar uygulamayı tercihleri ve zevkleri itibarıyla eşleştikleri insanlara hızlı ulaşmak için kullanıyor ve ardından mümkün olduğunca çabuk yüz yüze buluşuyorlardı. Anketlerimiz, pandeminin ilk iki ayında, normalde yüz yüze randevulaşan kullanıcıların çoğunun evlerini terk etmek istemediklerini ortaya çıkardı. Bu günlerde, şehirler yeniden açılırken, bazı bekarlar, yüz yüze görüşme riskini alıp almayacaklarına karar vermekte güçlük çekiyor” dedi. Thombre, bu durumun sonucunda Match, Tinder ve Hinge dahil birçok uygulamanın artık eşleşen kişilerin sohbet etmesine izin veren bir video işleviyle donatıldığını belirtiyor.
Bekarlar Arasında Umutsuzluk Duygusu Giderek Artıyor
Pandemi birkaç aylık sosyal mesafe kısıtlamasını aşarak öngörülemeyen bir zaman dilimine yayıldıkça, bekarlar arasında umutsuzluk duygusu giderek artıyor. Yalnızlık duygusu, bir partner ihtiyacını her zamankinden daha da güçlü hissettiriyor. Birçoğunu da durum böyle gittiği sürece birlikte vakit geçirmekten hoşlanacakları, yaşamlarını paylaşabilecekleri kişiyi asla bulamayacaklarına ilişkin kaygılar sarmış durumda.
Sosyalleşmenin Ekonomik Yükünden Sıyrılmak Başta Cazipti
Yeni şartlar, haftada birkaç akşam yemeği veya kahve randevusu için para ödeyemeyecek kadar maddi güçlük çeken erkekler ile iş ve sosyal yaşamında sürekli bakımlı görünmek ve görünümünü yenilemek için hayli masraf yapan kadınları rahatlatmadı da değil. Özellikle de yeni koşullar, gündelik cinsel ilişkiler yaşamayan, daha yavaş bir tempoda yaşayanlar için pandeminin başında memnun ediciydi. Ancak salgın devam ettikçe kısıtlamalar herkesin planlarını sekteye uğrattı.
Bir diğer önemli gelişme de, cinselliğin değil, bağ kurmanın peşinde olanların tanışma uygulamalarını tamamen bırakması oldu. Özellikle ilişkiye yeni başlayan çiftlerin birlikte yeni deneyimler yaşaması veya fiziksel olarak yakınlaşması pandemi döneminde iyice zorlaştı, bu da aradaki bağı ve ilişkiyi kırılgan hale getirdi. Bunun da ötesinde insanlar şu an duygusal bağlanmayı daha da zor hale getiren varoluşsal sorunlarla boğuşuyor.
Eski Sevgililere Dönüş Trendi
Pandeminin diğer bir etkisi de şu oldu: Pek çok insan, eski sevgilisini/sevgililerini aradı ya da ona/onlara mesaj attı. Konuyla ilgili olarak gerçekleştirilen bir ankette katılımcıların çoğu, yaşam tarzını ve seçimlerini bildikleri biriyle ilişki kurmanın, sağlık önlemleri konusunda aynı fikirde olacaklarını öngördükleri için bir yabancıyla olduğundan daha güvenli hissettirdiğini belirtti.
İnsanlar ciddi bir ilişki kurmayı bekledikleri yaşa yaklaştıkça endişeler daha da keskinleşiyor. Belki de bu pandemi süreci, bir ilişki istemediğini iddia edenleri bile yalnızlıkla sınamış ve bir yaşam ortağı bulma ihtiyacı ile yüzleştirmiştir, kim bilir?