Omega 3, Çinko, Vitamin B5, Vitamin D ve Demir saç dökülmesini önlüyor

Kategori

Kadınlar genelde günde yaklaşık 50 ila 100 saç telini kaybederler. Bununla birlikte, bu daha belirgin hale gelirse farklı bir sorun olabilir.

Saç dökülmesinin vitamin eksikliklerinden diğer sağlık sorunlarına kadar çeşitli nedenleri var. Nedenine bağlı olarak kadınların saç dökülmelerini tedavi etmenin birkaç yolu var.

Kadınlar östrojen ve progestin yoluyla ovulasyonu durduran doğum kontrol haplarını çeşitli nedenlerle alırlar. Hormonal saç dökülmesine yatkınlığı olan veya vücutlarındaki hormonlara duyarlı kadınlar saç dökülmesi sorunlarına neden olabilir. Saç ile beslenme alışkanlıklarınız arasında doğrudan bir ilişki olduğunu göstermiştir. Yetersiz protein, demir, kalsiyum, vitamin B, vitamin A veya biyotin alımı varsa saç dökülmesi ortaya çıkabilir.

  1. Omega 3

Omega-3 yağları saçlarımızı besler. Özellikle orkinos, somon, ve sardalya gibi balıklardan omega-3 alabilirsiniz. Balık yağı hapı almak ve diyetinize keten tohumu, keten tohumu yağı, sardalye, ton, somon, uskumru, ceviz, ceviz yağı, kanola yağı, soya yağı, buğday tohumu yağı, palmiye yağı, hurma çekirdeği yağı, hardal yağı, mısır yağı, kurutulmuş kekik, karanfil, kurutulmuş nane, sarı hardal tohumu, fındık yağı, kabak çekirdeği, kabak çekirdeği yağı, semizotu, ıspanak, brüksel lahanası, soya fasulyesi gibi omega açısından zengin gıdalar eklemek saç dökülmesini azaltacaktır.

  1. Çinko

Çinko geleneksel olarak saç dökülmesini tedavi etmek için kullanılmıştır. Potansiyel faydaları arasında saç kökü büyümesi ve önemli enzim gelişimi yer alır. Aynı zamanda saç follikülü gerilemesini durdurur ve saç köklerinin iyileşmesini hızlandırır.

Çinko Bakımından Zengin Gıdalar

Hayvansal Gıdalar: Midye, sığır eti ve diğer kırmızı etler yüksek miktarda çinko içermektedir. 6 adet orta büyüklükte karides yaklaşık 70 mg çinko içerir.

80 gramlık kırmızı et yaklaşık olarak günlük çinko ihtiyacının yarısını karşılar. Tavuk, süt, yoğurt, peynir gibi diğer hayvansal gıdalar da çinko bakımından zengindir.

Kuruyemiş: 30 gram (hemen hemen 1 avuç) kaju 1.6 mg, 1 avuç badem 1 mg ve yine 1 avuç yerfıstığı 0.9 mg çinko içermektedir.

Bu yemişlerden günde 1-2 avuç tüketmek çinko ihtiyacının önemli bir kısmını karşılamaya yetecektir. Ayrıca 100 gram kabak çekirdeği günlük çinko ihtiyacının tamamını karşılar.

Sebzeler: Sebzeler; vücudun sebze bazlı çinkoyu hayvansal gıdalardan alınan çinko gibi işleyemediği için çok iyi birer çinko kaynağı sayılmaz ancak bazı sebzeler yüksek oranda çinko içermektedir.

Örneğin 1 kase pişmiş ıspanakta yaklaşık 1.5 mg, 1 kase mantarda ise 1.3 mg gram çinko vardır. Bunlar dışında yeşil bezelye, bamya ve kuşkonmazda iyi birer çinko kaynağıdır.

Demir

Araştırmalar, demir eksikliklerinin alopesi areata ve telogen effluvium gibi saç dökülmesi bozukluklarıyla ilişkili olabileceğini ispatlıyor. Demir alımını artırmanın en iyi yolu, zengin gıdaları tüketmektir.

Tavuk ciğeri, istiridye, sığır ciğeri, sığır eti, kuzu eti, ton balığı, sardalye, ördek eti, yengeç, karides, zenginleştirilmiş tahıl, yulaf, haşlanmış soya fasulyesi, barbunya, fasulye, bezelye, patates, tofu, ıspanak, çekirdeksiz kuru üzüm, irmik, pekmez, kepekli ekmek, kabak, kabak çekirdeği, mercimek, nohut, kuru erik, domates püresi, kuru fasulye, domates salçası, börülce ve kaju demir içerir.

  1. D vitamini

Saç kökümüz hormonlara karşı oldukça hassastır, bu nedenle D vitamini hücre gelişiminde, kalsiyum homeostazında ve immün regülasyonda çok önemli bir rol oynamaktadır. Alopesi areata, D vitamini eksikliği olan insanlarda çok yaygındır. En iyi doğrudan güneşe maruz kalma özelliğinden etkilenir. Uzmanlar, on dakika doğrudan güneşe maruz kalmanın vücudumuzun 10,000 ünite vitamin kadar emmesini sağlayacağını söylüyor. Peynir, yoğurt, yumurta, tofu ve somondan diyette D vitamini alabilirsiniz.

Balık Yağı: Özellikle morina balığı ciğerinin yağı geleneksel olarak D vitamini eksikliği tedavisinde kullanılmaktadır. Ülkemizde balık yağı olarak bilinen bu yağ yüksek oranlarda A ve D vitamini içerir. 100 gram morina yağı günlük D vitamini ihtiyacının yaklaşık 16 katı D vitamini içerir. 1 yemek kaşığı yağ ise günlük ihtiyacın 3.5 katı D vitamini içermektedir.

Balıklar: Çeşitli balıklar D vitamini bakımından zengindir ancak yağlı derin deniz balıkları daha çok D vitamini içerir. D vitamini için en çok ton, somon ve uskumru gibi balıklar önerilmektedir.

İstiridye: Ülkemiz mutfağında hiç kullanılmayan ve oldukça pahalı bir deniz ürünü olan istiridye D vitaminin yanı sıra B12 vitamini, çinko, demir, manganez, selenyum, bakır gibi mineraller açısından da çok iyi bir kaynaktır.

Tofu ve Soya Sütü: Tofu ve soya sütü gibi güçlendirilmiş soya ürünleri genellikle D vitamini ve kalsiyum bakımından oldukça zengindir.

Örneğin 100 gram soya sütü (bir büyük su bardağı kadar) günlük D vitamini ihtiyacının yaklaşık %20’sini karşılar.

Soya ürünlerinin hazırlanış şekline göre içerdikleri D vitamini miktarı değişebildiğinden aldığınız ürün hakkındaki bilgileri ambalajında bulunan “içindekiler” bölümünden kontrol edebilirsiniz.

Yumurta: B12 ve protein bakımından da zengin olan 1 adet yumurta yaklaşık 17.0IU D vitamini içerir ve bu miktar günlük ihtiyacının %4’üne denk gelmektedir.

Süt ve Süt Ürünleri: Tam yağlı süt ve peynirler kalsiyum bakımından zengindir ve bazı firmalar buna ek olarak ürünlerini D vitamini ile güçlendirmektedir.

Bir bardak tam yağlı süt yaklaşık 52.0IU D vitamini içerir ve bu miktar günlük ihtiyacın %13’ünü karşılar.

Tam değerler için aldığınız süt veya süt ürününün ambalajını inceleyebilirsiniz.

Mantar: Her mantar türü aynı oranda D vitamini içermez ve uzmanların D vitamini için önerdikleri mantar türü beyaz “düğme” mantarıdır. 100 gram az pişmiş düğme mantarı günlük D vitamini ihtiyacının %7’sini karşılar.

Patates: Haşlanmış ezilmiş ve bir miktar yağlı süt eklenmiş 100 gram patates günlük D vitamini ihtiyacının %1’ini karşılar.

Bu listede yer alan besinler D vitamini bakımından en zengin besinlerdir ancak D vitamini içeren gıdaların tam listesi değildir. Bu nedenle sizin sağlık koşullarınıza uygun ve D vitamini bakımından zengin beslenme programı için bir uzmana danışabilirsiniz.

  1. Vitamin B5

Vücudumuz, karbonhidratları, proteinleri ve yağları metabolize etmek için B5 vitamini kullanır ve böylece onları tüm hücreler için besler. Saç foliküllerinin düzgün çalışması için bu besin maddeleri gerekir. B5 vitamini gıdalar arasında tavuk, ayçiçeği tohumları, somon, avokado, domates ve brokoli bulunur.

Mantarlarda, karnıbaharda, tatlı patateste, brokolide, pancar yaprağında, kuş konmazda, şalgamda, dolmalık biberde, salatalıkta, avokadoda, mercimekte, bezelyede, hindide, tavukta, yoğurtta, somonda, çavdarda, kırmızı ette, yumurtada, patateste, buğdayda, mısırda, karideste, papayada, bal kabağında, inek sütünde, morina balığında, karalahanada, ahudududa, brüksel lahanasında, greyfurtta, ananasta, karpuzda, havuçta, portakalda, kızılcıkta, pazıda, ıspanakta, lahanada, rezenede, hardal yapraklarında, domateste, deniz bitkilerinde, incirde, marulda ve çin lahanasında B5 vitamini bulunur.

Saç dökülmesi için kullanabileceğiniz ürünler

Davines Energizing 

L’Anza Healing Nourish

Kérastase Specifique Bain Prevention

Matrix Biolage Aminexil Full Density Dökülme Önleyici ve Yoğunlaştırıcı Bakım Seti

Wella Sp Men Maxximum Dökülme Önleyici Şampuan

Bonacure Dökülme Önleyici Serum

Garage Organics Pure Aloe

Loreal Homme Renaxil Hafif Dökülmeleri Önleyici Bakım Losyonu

Goldwell Dualsenses Scalp Specialist Dökülme Önleyici Sprey

Önerilenler

Benzer İçerikler